3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 20:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
27-07 Door: eLIVING

Hoe groot moet een eetkamerbank bij de eettafel zijn?

Het vinden van een de perfecte eetkamerbank voor je eettafel kan een heel avontuur zijn. Het draait namelijk niet alleen om zijn uiterlijk, maar ook de afmeting van een eetkamerbank is essentieel. Ontdek hier hoe groot een eetkamerbank in verhouding tot je eettafel moet zijn voor een comfortabele en stijlvolle match. 

 

De voordelen van een eetkamerbank

Een eetkamerbank bij de eettafel is een praktisch en veelzijdig alternatief voor eetkamerstoelen. Met een eetkamerbank creëer je direct een gezellige sfeer aan de eettafel. Dit komt omdat een eetkamerbank mensen samenbrengt en uitnodigt om gezellig dichtbij elkaar te schuiven. Een ander voordeel is dat je vaak meer zitplaatsen creëert. Helemaal als je dit vergelijkt met brede (arm)stoelen, omdat deze stoelen vaak meer ruimte innemen. Maar, het grootste voordeel is misschien wel dat een eetkamerbank ruimtebesparend is. Een eetkamerbank past namelijk perfect tegen de muur of onder de tafel, waardoor kostbare ruimte wordt bespaard.

 

De lengte van een eetkamerbank

Grote kans dat je al een eettafel hebt staan of op het oog hebt als je op zoek bent naar een eetkamerbank. Bij die eettafel wil je natuurlijk een eetkamerbank die perfect in verhouding is met de eettafel. Meet daarom eerst de eettafel op, zodat je de afmetingen van de eettafel weet. Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat je buurman of – vrouw op schoot eindigt, omdat de bank te klein is of dat je een loep nodig hebt om te zien wie aan het andere uiteinde van de bank zit!
 
Een goede richtlijn is om de lengte van de eetkamerbank ongeveer gelijk te houden met de lengte van de eettafel of iets korter voor een goede balans met de eetkamerstoelen. Houd ook rekening met de plaats van de tafelpoten. Deze kunnen aan de uiteinde van het tafelblad zitten, maar bijvoorbeeld ook 20 cm van de rand af of in het midden. Zorg dus voor voldoende ruimte, zodat je comfortabel op de eetkamerbank plaats kunt nemen zonder dat je gehinderd wordt door de tafelpoten.

 

 

Een ovale en ronde eetkamerbank

Naast rechte eetkamerbanken zijn ook ovale en ronde eetkamerbanken erg populair. Een ronde of ovale eetkamerbank brengt net als een ronde tafel extra gezelligheid met zich mee. Combineer een ronde of ovale tafel met een ronde of ovale eetkamerbank en je hebt de perfecte match! De rondingen vloeien op deze manier prachtig in elkaar over. 

 

Comfortabel op een eetkamerbank zitten

Wist je dat je net als bij een eetkamerstoel gemiddeld 60 cm ruimte nodig hebt om comfortabel op een eetkamerbank te zitten? Dit zorgt voor voldoende bewegingsruimte en voorkomt dat je het gevoel hebt dat je niet op een eetkamerbank past. Bij een eetkamerstoel moet je echter ook de ruimte tussen eetkamerstoelen meenemen om comfortabel te zitten. Bij een eetkamerbank is dit al meegenomen. Een eetkamerbank creëert daardoor meestal zitplaatsen dan eetkamerstoelen. 

 

Het aantal personen op een eetkamerbank

Nu is een eetkamerbank natuurlijk groot genoeg voor één persoon, maar hoeveel personen passen naast elkaar op een eetkamerbank? Hierboven kon je al lezen dat je gemiddeld 60 tot 70 cm ruimte nodig hebt om comfortabel op een eetkamerbank te zitten. Denk daarom na over hoeveel personen je aan de eettafel wilt kunnen plaatsen. Moet een eetkamerbank lang genoeg zijn voor drie personen? Dan wil je een eetkamerbank van minimaal 200 meter lang. 

 

De hoogte van een eetkamerbank

Kies je voor een eetkamerbank met rugleuning in combinatie met eetkamerstoelen? Dan is het voor de uitstraling van de eethoek mooi om een eetkamerbank te kiezen met dezelfde hoogte als de eetkamerstoelen. Dit zorgt voor namelijk voor een perfecte en rustgevende balans. Vergeet ook niet om op de zithoogte van een eetkamerbank te letten. Kies voor zowel de eetkamerstoelen als de eetkamerbank dezelfde zithoogte voor een comfortabel geheel. 

 

Een eetkamerbank met of zonder rugleuning

Het grote voordeel van een eetkamerbank met rugleuning is het comfort. Met een eetkamerbank met rugleuning kun je heerlijk achteroverleunen. Maar daartegenover is een eetkamerbank zonder rugleuning flexibeler. Je kunt een eetkamerbank zonder rugleuning namelijk makkelijk verplaatsen. Dit is erg handig als je van plan bent om deze ook voor andere doeleinden te gebruiken, zoals bankje in de hal of bij het bed of voor extra zitplaatsen in de woonkamer.