3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
10-09 Door: eLIVING

Hoe kies je de kleuren in je interieur?

Kleuren kiezen voor je interieur: dát kan knap lastig zijn. Zoveel kleuren en zoveel mogelijkheden. Waar begin je met de zoektocht naar de kleuren die bij jou en je interieur passen? En hoe combineer je het beste je favoriete kleur(en)? Met deze tips kun je aan de slag!

 

1. Kleuren hebben invloed op onze stemming

Met kleuren kun je een bepaalde sfeer in je interieur creëren. Wist je bijvoorbeeld dat elke kleur weer een andere invloed kan hebben op onze stemming? Dit komt door de emoties die we onbewust koppelen aan bepaalde kleuren. Neem bijvoorbeeld rode waarschuwingsborden. De kleur rood zorgt voor een bepaalde urgentie of gevaar en zorgt dat je alert raakt. Tegelijkertijd staat rood ook voor passie en energie. Het is de warmste kleur in het kleurenspectrum en zorgt net als oranje voor een warme uitstraling. Dit in tegenstelling tot de koele en frisse kleuren uit het kleurenspectrum, zoals groen en blauw.

  

 

2. Welke kleur schilder ik mijn interieur?

Kleuren kunnen je dus onbewust beïnvloeden en daar kun je gebruik van maken bij het kiezen van een kleur voor je interieur. Zo kun je van te voren nagaan welke sfeer je graag wilt creëren. Hoewel er wat algemeenheden zijn wat een bepaalde kleur doet met onze stemming, spelen ervaringen natuurlijk ook een rol. Hierdoor kunnen bepaalde kleuren weer een ander invloed op jou hebben dan op een vriend of familielid.  

 

2.1 Basiskleur kiezen

Bij het kiezen van een kleur in je interieur begin je eigenlijk altijd met een of meerdere basiskleuren. Een basiskleur gebruik je op de grootste vlakken in je interieur. Dit zorgt voor rust en eenheid.
 
Heb jij al een favoriete kleur die je mooi vindt? Ontdek dan eens welk gevoel deze kleur bij jouw oproept en of dit ook de sfeer is die je wil creëren in je interieur. Je kunt ook afbeeldingen in magazines of op Pinterest zoeken die je aanspreken. Als je interieurafbeeldingen bij elkaar zoekt die je aanspreken, dan zal je zien dat er vaak een of meerdere kleuren in terugkomen. Kijk dus goed welke kleur je het vaakst ziet terugkomen in de afbeeldingen die je bij elkaar verzameld hebt. Zorgt deze kleur voor de sfeer die je zoekt? En voel je je fijn bij deze kleur? Dan kun je deze kleur goed gebruiken voor de basiskleur in je interieur.

  
Beige als basiskleur Roze als basiskleur

 

2.2 Accentkleur kiezen

Hierna kies je een accentkleur. Dit is een kleur die je ook regelmatig in verschillende ruimtes laat terugkomen, maar dan niet op grootste vlakken, maar juist op een klein vak achter een kast, op de schouw of achter het hoofdbord van je bed. Natuurlijk kun je de accentkleuren ook terug laten komen in bijvoorbeeld stoelen, in een fauteuil of in woonaccessoires
 
Met een accentkleur wil je je interieur spannend en levendig maken. Kies voor een accentkleur uit hetzelfde kleurenpalet als je basiskleur of kies voor een kleur die in contrast staat met je basiskleur. In het eerste geval creëer je een ton sur ton effect en dit geeft rust en kalmte. In het tweede geval zorg je voor levendigheid en speelsheid in je interieur. Een contrastkleur is makkelijk te herkennen als je het kleurenspectrum erbij pakt. Kleuren die lijnrecht tegenover elkaar staan, zijn namelijk contrasterende kleuren.

     
Groen als accentkleur    Geel als accentkleur

  

Zwart als accentkleur  Roze als accentkleur
  

3. Meubels en woonaccessoires

Wil je je interieur tot één geheel maken? Laat dan de basiskleur(en) en accentkleur(en) ook terugkomen in meubels en woonaccessoires. Op deze manier vormen de wanden je geverfd hebt een geheel met de rest van je interieur. Een ruimte die in balans is en waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Heb je graag hulp bij het kiezen van de kleuren in je interieur? En wil je bijpassende meubels en woonaccessoires hierbij? Vraag dan hier een interieuradvies bij ons aan