3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
16-03 Door: eLiving

Eettafel kopen? Dit is waar je op moet letten

Een nieuwe eettafel kopen kun je natuurlijk zo makkelijk maken als dat je zelf wilt. Het kopen van een eettafel die helemaal jouw smaak is, dat is één ding. Maar wist je dat je ook op heel veel andere dingen kunt letten bij het kopen van een eettafel?

 

De grootte van een eettafel


Het bepalen van de grootte van je eettafel is één van de belangrijkste dingen bij het kopen van een nieuwe eettafel. Je wilt achteraf natuurlijk niet dat je eettafel niet in je kamer past, dat je niet genoeg ruimte om je eettafel hebt of dat je je stoel niet naar achter kunt schuiven. Hoe groot een eettafel kan zijn is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Maar waar je ook over na moet denken is hoeveel mensen je aan jouw eettafel kwijt wilt. Bekijk hier hoeveel ruimte je nodig hebt voor een eettafel en waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van de grootte van een eettafel.

 

De vorm van een eettafel


Een eettafel kan rechthoekig, vierkant, rond of ovaal zijn. Welke vorm eettafel je kiest is deels afhankelijk van je smaak. Sommige mensen vinden een rechthoekige eettafel mooier dan een ronde eettafel en andersom. Maar ook de ruimte speelt hier weer een belangrijke rol. Niet elke kamer is geschikt voor alle vormen tafels. Een lange smalle ruimte leent zich bijvoorbeeld niet erg makkelijk voor een ronde tafel en een kleine ruimte is niet altijd geschikt voor een rechthoekige tafel.Daarnaast heeft elke vorm eettafel weer zijn eigen voordelen. Een rechthoekige tafel zorgt voor veel ruimte aan en op de eettafel en een ovale tafel doorbreekt de strakke vormen in een interieur en past goed in een smalle ruimte. Een ronde tafel of vierkante tafel neemt minder ruimte in en een ronde tafel zorgt voor extra gezelligheid. Waarom ronde tafels voor nog meer gezelligheid zorgen? Dat lees je hier.

 

De poten van een eettafel


Tegenwoordig kun je uit tientallen poten kiezen voor onder je eettafel. Welke poten je nu het beste onder je eettafel kunt hebben is afhankelijk van smaak en persoonlijke voorkeur, maar ook van het aantal eetkamerstoelen aan de eettafel. Je leest hier meer over in ‘welke afmeting moet mijn eettafel hebben’.

 

De hoogte van een eettafel


Niet elke eettafel is even hoog. Het is daarom belangrijk om ook op de hoogte van een eettafel te letten. De meeste eettafel hebben een hoogte tussen de 74 en 78 centimeter. De hoogte van een eettafel is persoonlijk. Als je erg lang bent, dan is vaak een hoge eettafel fijn en ben je wat kleiner dan is een lagere eettafel weer fijn. Heb je zowel lange als minder lange mensen met wie je aan de eettafel zit? Dan kan een tussenweg een optie zijn. Vergeet ook niet om de zithoogte en eventuele armhoogte van jouw (nieuwe) eetkamerstoelen op te meten. Waarom dat belangrijk is, dat je lees je in de volgende tip.

Eetkamerstoelen aan een eettafel

Bij het bepalen van de hoogte van een eettafel is het ook belangrijk om rekening te houden met de zithoogte van een eetkamerstoel. Net als een eettafel heeft ook niet elke eetkamerstoel de zelfde (zit)hoogte. De verhouding tussen de zithoogte en tafelhoogte is persoonlijk. Je kunt daarom het beste even uitproberen waar jouw voorkeur ligt. Probeer verschillende combinaties uit en ontdek wat jij de meest comfortabele combinatie vindt. Onze deskundige adviseurs helpen je graag bij het vinden van jouw favoriete eettafel.

Bij armstoelen is de armhoogte misschien nog wel belangrijker om te meten. Een armstoel wil je natuurlijk wel nog onder je eettafel kunnen schuiven. Sommige eettafels zijn wat lager en in combinatie met wat hogere armleuningen kan het voorkomen dat je je stoel niet aan kunt schuiven. Vergelijk daarom altijd de hoogte van de tafel met de hoogte van de armleuningen van jouw stoel.