3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel morgen open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
14-11 Door: eLIVING

Tips voor goede verlichting in huis

Het kiezen van de juiste verlichting in huis kan soms best moeilijk zijn. Welke lampen zet je waar neer? En hoe zorg je ervoor dat verlichting in huis niet alleen functioneel is, maar ook voor sfeer zorgt? Wij leggen je uit waar je op kunt letten! 

 

Verschillende soorten lichttypen

Als je weet waar je moet beginnen, dan wordt het net allemaal wat gemakkelijker. Om te beginnen kun je de verlichting in een huis over het algemeen indelen in drie verschillende lichttypen: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Een mix van deze drie lichttypen zorgt voor het perfecte plaatje. Hieronder leggen we je uit wat het verschil is tussen deze drie lichttypen.

 

Basisverlichting

Basisverlichting zorgt voor gelijkmatig licht in de hele kamer. Dit kan een plafondlamp of hanglamp in de woonkamer zijn. Als je bijvoorbeeld wat moet zoeken in de woonkamer of als je thuis komt in het donker, dan helpt dit type verlichting om direct bij binnenkomst zicht te hebben. 

 

Functionele verlichting

Functionele verlichting is gericht licht. Dit licht gebruik je bij bepaalde activiteiten, zoals lezen of werken. Bepaal daarom voordat je verlichting koopt altijd wat de activiteiten in huis zijn. Lees je vaak in de woonkamer? Dan is een leeslamp bij de bank of fauteuil handig. 


 

Sfeerverlichting

Sfeer in huis, dat willen we allemaal. Het juiste type verlichting hiervoor is dan ook sfeerverlichting. Sfeerverlichting gebruik je ter aanvulling van basisverlichting en functionele verlichting. Heb je de basisverlichting en functionele verlichting al in huis? Loop dan door je huis en bepaal welke plekken jij nog te donker vindt. Dit kan net dat ene hoekje waar je je favoriete bijzettafeltje hebt neergezet of naast de bank als daar net geen licht valt. 

 

Accentverlichting als extra optie

Heb je ook nog een mooi schilderij of kunstwerk dat je graag in de spotlights zet? Dan is accentverlichting een goed idee! Dit zijn spotjes, waarmee je iets in de - hoe kan het ook anders - spotlights zet. 

 

Verlichtingsplan

Als je weet welke soorten lichttypen er zijn en waar deze voor gebruikt kunnen worden, kun je een plan van aanpak maken. Dit heet ook wel een verlichtingsplan. In 7 stappen kun je een verlichtingsplan maken. Handig, want zo heb je binnen een handomdraai goede én sfeervolle verlichting in huis! 


 

Dimbare verlichting

Ook dimbare verlichting doet het voor de sfeer altijd goed! Dimbare verlichting is handig als sfeerverlichting, maar ook basisverlichting of functionele verlichting kun je dimmen. Als je de lamp boven de eettafel nodig hebt om goed te kunnen werken of studeren, dan wil je hier een functionele verlichting. Met een dimmer kun je na het werken of studeren deze verlichting dimmen en heb je sfeerverlichting! Om licht te kunnen dimmen heb je dimbare (led) lampen en een dimmer nodig. Welke led dimmer je nodig hebt, dat lees je hier