3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
16-05 Door: eLiving

Welke zithoogte moet mijn barkruk hebben?

Ben je op zoek naar een barkruk voor aan je bartafel of kookeiland? Eentje met een mooi design en die tegelijkertijd ook comfortabel zit? Lees dan snel verder en ontdek waar je op kunt letten bij het kopen van een barkruk?

 

Welke zithoogte moet mijn barkruk hebben?

Barkrukken hebben verschillende zithoogtes, maar wat is nu de perfecte zithoogte voor aan jouw bartafel of kookeiland? De zithoogte van een barkruk is afhankelijk van de hoogte van jouw bartafel of kookeiland. Om comfortabel te zitten houd je rekening met 27 tot 30 centimeter tussen de bovenkant van het blad en de bovenkant van de zitting van de barkruk. Bartafel Maze, bijvoorbeeld, is 110 centimeter hoog. Dit betekent dat de optimale zithoogte van een barkruk voor aan deze bartafel tussen de 80 en 83 centimeter is.

Kies je voor een counter tafel (ook wel een halfhoge bartafel genoemd), dan heb je ook een barkruk met een lagere zithoogte nodig. Counter tafel Braza van Dutchbone heeft bijvoorbeeld een hoogte van 93 centimeter. De optimale zithoogte bij deze counter tafel ligt dan tussen de 66 en 63 centimeter. Ook voor een kookeiland wordt vaak een zithoogte van +/- 65 cm geadviseerd. Bij het bepalen van de zithoogte van een barkruk speelt natuurlijk ook de dikte van het tafelblad mee. Bij een dik tafelblad houd je minder ruimte over voor je benen. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je een kussen op de barkruk wilt leggen.

 

Kies ik een verstelbare barkruk of een vaste barkruk?

Het verschil tussen een verstelbare barkruk en een vaste barkruk is niet moeilijk om te raden. Een verstelbare barkruk kun je in hoogte verstellen en bij een vaste barkruk kun je dat niet. Maar welke voordelen zijn er nog meer?

Een verstelbare barkruk kan handig zijn als je aan de bartafel of kookeiland wilt zitten met mensen die veel in lengte verschillen. Doordat de barkruk verstelbaar is kun je beide op een fijne zithoogte zitten en kun je ook op dezelfde hoogte praten. Ook kun je vaak nog ronddraaien op een verstelbare barkruk. Handig als je even de andere kant op wilt draaien zonder de barkruk te verplaatsen.

Een vaste barkruk kun je makkelijk verplaatsen, omdat deze vaak lichter is en op vier poten staat. Kies je voor een vaste barkruk, dan heb je vaak keuze uit verschillende maten en uit de meest bijzondere ontwerpen. Bij een vaste barkruk is dus vrijwel alles mogelijk, omdat er geen verstel-mechanisme in zit.Nieuwsgierig naar onze barkrukken? Lees dan 'Een barkruk in de keuken? Kijk dan eens naar deze barkrukken' of bekijk hier alle barkrukken.

 

Hoeveel barkrukken kan ik aan mijn bar kwijt?

Om comfortabel te zitten wordt een ruimte van minimaal 60 centimeter geadviseerd per zitplaats aan de bar. Dit geldt ook voor het aantal mensen aan een eettafel. Je leest hier meer over in ‘welke afmeting moet mijn eettafel hebben?