3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 20:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
06-06 Door: eLIVING

Wanneer kies je voor een hoekbank?

Het kopen van een bank brengt vaak een aantal vragen met zich mee. Waar moet ik op letten bij het kopen van een bank? Welke kleur bank moet ik kiezen? En wanneer kies ik een hoekbank en wanneer een rechte bank? 

 

Een bank kopen

Bij het kopen van een bank is het kiezen van het juiste formaat bank één van de belangrijkste dingen. Heb je al een mooie bank gezien in de winkel? Meet de maten dan goed op en leg thuis bijvoorbeeld kranten neer of plak tape op de vloer in de afmeting en vorm van de bank die je gezien hebt . Op deze manier heb je een goed overzicht in hoeveel ruimte de bank in beslag neemt en of je nog voldoende ruimte overhoudt. Je kunt ook een plattegrond van je woonkamer tekenen en je meubels op schaal uitknippen, zodat je gemakkelijk verschillende indelingen kunt maken. Vergeet hierbij de ramen en deuren niet, want je kunt natuurlijk geen meubels tegen een deur zetten die je dagelijks gebruikt. 

De meest praktische ruimte voor een hoekbank in een kleinere ruimte is natuurlijk de hoek. Je verliest dan weinig ruimte. Heb je voldoende ruimte? Dan kun je een hoekbank ook meer richting het midden van de ruimte zetten. Hierdoor oogt de kamer net wat luchtiger. Als je een grote woonkamer hebt, dan zorgt een grote bank ook voor meer body en verdwijnt de bank niet in de ruimte. Een kleinere ruimte kan met een hoekbank ook groter lijken, maar let wel op dat de woonkamer niet te vol komt te staan. Een knusse en gezellige woonkamer is fijn, maar je wilt geen zware lading aan de ruimte geven.  

 

 

Een hoekbank of een zitbank?

Heb je de ruimte opgemeten en kom je tot de conclusie dat een rechte bank prima in je woonkamer past, maar dat je ook met een hoekbank nog voldoende loopruimte overhoudt? Dan zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten bij de keuze tussen een hoekbank en rechte bank. Om deze keuze wat makkelijker te maken hebben wij de voor-en nadelen van beide banken op een rijtje gezet.

 

Voordelen hoekbank

Een hoekbank zorgt voor veel zitplaatsen, waardoor je met het hele gezin op de bank kunt zitten! Ook zijn er veel verschillende afmetingen mogelijk met een hoekbank. Zo kun je voor een kleine of grote hoekbank gaan, voor een bank met een chaise lounge of voor een elementen hoekbank die je zelf kunt samenstellen. Bij het kopen van een hoekbank kun je ook altijd kiezen of je de hoek links of rechts wilt. En misschien wel de belangrijkste redenen voor jou om een hoekbank te kopen: je kunt heerlijk languit liggen! 

 

Nadelen hoekbank

Naast al deze mooie voordelen heeft een hoekbank ook enkele nadelen. Een hoekbank neemt namelijk relatief veel ruimte in beslag, waardoor je minder makkelijk (of misschien wel helemaal niet) de indeling van je woonkamer kunt veranderen. Dit heeft ook te maken met de hoek van de bank. Deze kun je niet aanpassen, waardoor een hoekbank vaak maar op een plek in de woonkamer praktisch staat. Daarnaast is het voor jezelf en je gezin natuurlijk heel fijn om languit in de hoek van de hoekbank te liggen, maar komt er visite langs, dan valt de zitplaats in de hoek weg als functionele zitplaats. 

 

Voordelen zitbank

Met een 2-zits, 2,5-zits, 3-zits, 3,5-zits of zelfs 4-zits bank kun je – afhankelijk van de ruimte- verschillende combinaties maken. Je kunt natuurlijk kiezen voor één zitbank in combinatie met een fauteuil, maar je kunt ook een 2-zits en 3-zits bank combineren. Zo krijg je niet alleen een andere dynamiek in huis, maar je creëert zo ook meer zitplaatsen. Nieuwsgierig naar de afmetingen van zitbanken? Lees dan ook “Een 2-zits bank, 2,5-zits bank of 3 –zits bank?”. In tegenstelling tot de hoekbank is een zitbank erg makkelijk te verplaatsen, waardoor je ook zo nu en dan de indeling van de woonkamer kunt veranderen. Ook gaan er met een zitbank geen zitplaatsen verloren. 

 

Nadelen zitbank

Een nadeel aan een zitbank kan het aantal zitplaatsen zijn. Wil je namelijk  graag languit liggen op een zitbank? Dan moet iemand anders uit het huishouden een ander plekje zoeken. Je kunt bijvoorbeeld wel een zitbank combineren met een hocker of poef, zodat je languit kunt liggen en de zitplaatsen naast je nog vrij zijn. Eerder schreven we dat het combineren van verschillende zitbanken een voordeel kan zijn, maar dit kan ook tot een nadeel behoren.