3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
16-01 Door: eLIVING

Zo haal je de botanische interieurstijl in huis

Wil je frisheid, rust en het groen van buiten naar binnen halen? Dan is en botanisch interieur misschien wel wat voor jou. Deze interieurstijl is geïnspireerd door de natuur en kenmerkt zich door veel groen, rust en harmonie. Ontdek hoe je deze stijl ook in jouw huis kunt toepassen. 

 

Een botanisch interieur 

Haal buiten naar binnen met de botanische interieurstijl. Dit kun je doen door planten in huis te halen of prints met planten of een plantenpatroon. Denk hierbij voorbeeld aan behang, maar ook vloerkleden, sierkussens of andere woonaccessoires. Tot slot gaat het bij een botanisch interieur om een rustige basis, vol met kleuren uit de natuur en natuurlijke materialen, zoals rotan, jute en bamboe. Een botanisch interieur kun je hierdoor perfect combineren met een Scandinavisch interieur, omdat natuurlijke materialen en kleuren in beide interieurstijlen gebruikt worden. 

 

1. Begin met planten

Groen is eigenlijk onmisbaar in een botanisch interieur. Kies verschillende soorten planten in verschillende vormen en groottes. Neem bijvoorbeeld mooie vloerplanten, zoals de Monstera, in combinatie met kleinere planten zoals vetplanten of hangplanten. Op deze manier creëer je een speelse uitstraling van je interieur en zorg je voor een extra dimensie door met hoogte te spelen. 

Met planten kun je vrijwel elke kant op. Zet een plant naast een tv-meubel, in een stellingkast, in de vensterbank, op tafel, op een kast of op een boekenplank. Of ga voor een specifieke hoek waar je een groene oase creëert. Plaats dan bijvoorbeeld een verzameling planten in een hoek of op een plantenrek voor een mooie plantenverzameling. Door verschillende soorten planten creëer je niet alleen een speels effect, maar kun je planten ook op verschillende plekken neerzetten. Zo hebben vetplanten bijvoorbeeld minder water en zonlicht nodig dan andere planten.

 

2. Een rustig kleurenpalet 

De botanische interieurstijl staat bekent om een rustige en lichte basis. Denk bijvoorbeeld aan een lichte (houten) vloer en lichte muren. Voor de muren kun je natuurlijk kiezen voor wit, maar een natuurtint, zoals beige werkt ook erg goed. Of kies voor rustige en lichte pastelkleuren. Wil je uitpakken met een muur? Dan kun je ook kiezen voor een behang met een planten print! 

 

3. Natuurlijke materialen

Een andere manier om de natuur in huis te halen is door het gebruik van natuurlijke materialen. Laat daarom materialen zoals, riet, rotan, bamboe, hout, leer of natuursteen terugkomen in je interieur. Dit kan gemakkelijk met meubels of accessoires, zoals kasten, manden, vloerkleden of bijzettafels. Wil je de botanische interieurstijl helemaal compleet maken? Kies dan voor meubels en accessoires met organische en ronde vormen. Deze vormen zien we namelijk ook veel terug in de natuur en door deze vormen in huis te halen krijgt je interieur een extra dimensie. Daarnaast doorbreken organische en ronde vormen de strakke en rechte lijnen in een interieur. Hierdoor ontstaat een vriendelijke uitstraling. Ontdek hier hoe je ronde vormen in huis toevoegt.

4. Motieven uit de natuur

Een mooie aanvulling aan je interieur met een botanische interieurstijl zijn woonaccessoires met natuurlijke motieven. Dit kunnen sierkussens zijn, maar ook vloerkleden of dekbedovertrekken. Op deze manier voeg je op een subtiele en elegante manier een botanisch accent toe.