3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
01-07 Door: eLIVING

Welk formaat vloerkleed heb ik nodig?

Met de keuze uit verschillende afmetingen, materialen en patronen kan de zoektocht naar een vloerkleed soms best lastig zijn. Een veel gestelde vraag is welk formaat vloerkleed je nu het beste kunt kopen. Eigenlijk is er niet één specifieke regel, maar er zijn wel enkele tips waar je rekening mee kunt houden. Afhankelijk van het formaat en de positie kan een vloerkleed voor een andere uitstraling zorgen. Waar jouw voorkeur naar uit gaat, is natuurlijk geheel persoonlijk.  

 

De afmeting van een vloerkleed bij de bank

Staan jouw meubels in de woonkamer helemaal op hun plek, maar mis je toch nog iets? Dan kan een vloerkleed bij de bank de oplossing zijn. Een vloerkleed zorgt niet alleen voor warmte en gezelligheid, maar kan ook als de verbindende factor dienen.

Globaal kun je een vloerkleed in de woonkamer op drie manieren neerleggen. Het maakt niet uit op welke manier je een vloerkleed neerlegt, maar het is wel altijd handig om vooraf te meten. De meest voorkomende afmetingen bij vloerkleden zijn 140 x 200 cm, 160 x 230 cm, 170 x 240 cm en 200 x 300 cm. Meet en plak vervolgens je vloer af met (schilders)tape om zo in te schatten welk formaat vloerkleed je graag wilt. Door tape te gebruiken kun je makkelijk verschillende afmetingen uitproberen.

 

Geen poten op het vloerkleed 

Heb je een kleinere woonruimte? Dan kun je het vloerkleed zo neerleggen dat de poten van de meubels niet op het vloerkleed staan. Zorg bij deze opstelling ervoor dat het vloerkleed ongeveer 20 centimeter van de bank of andere meubels af ligt. Op deze manier oogt de kamer ruimer!


 

Voorste poten op het vloerkleed

Een manier van een vloerkleed neerleggen die je vaak zult zien is dat de voorste poten van de bank (en van andere meubels) op het vloerkleed staan. Het vloerkleed verbindt op deze manier de meubels met elkaar, waardoor er een eenheid ontstaat. Zorg hierbij dat het vloerkleed net onder de bank verdwijnt.

    

Alle poten op het vloerkleed

Een andere manier om je vloerkleed neer te leggen is om alle poten van de meubels op een groot vloerkleed te zetten. Je creëert een ‘eilandje’ in de woonkamer die zich onderscheidt van de andere ruimtes. Voor een overzichtelijk gevoel leg je het vloerkleed wel een stukje van de wanden af.  

 

Afmeting vloerkleed bij eettafel

Ook bij de eettafel zie je steeds vaker een vloerkleed. In de woonkamer kun je een vloerkleed op verschillende manieren neerleggen, maar bij de eettafel wordt aangeraden om een vloerkleed te kiezen waar zowel de eettafel als de eetkamerstoelen op passen. Als de stoelen zijn aangeschoven moet het vloerkleed nog een ruim stuk uitsteken, zodat je nog genoeg ruimte hebt om je eetkamerstoel naar achter te schuiven als je plaats neemt aan tafel. Je wil natuurlijk niet instabiel zitten, waarbij je met twee stoelpoten op de rand van het vloerkleed staat. Tel in ieder geval 70 cm aan alle kanten van de eettafel op om het juiste formaat te  bepalen.  
Welk formaat vloerkleed je ook kiest, een vloerkleed geeft warmte en gezelligheid aan een interieur. Het zijn natuurlijk niet voor niets echte sfeermakers in huis!