3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 11:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
24-05 Door: eLiving

Houtsoorten: de verschillen

Waar je ook kijkt, overal zie je wel houten meubels. Is het niet in je eigen interieur, dan is het wel bij iemand anders thuis. Ook in winkels, kantoren, restaurants, cafés, pretparken en speeltuinen vind je houten meubels. Maar uit welke houtsoorten worden meubels gemaakt? En wat zijn de verschillen tussen deze houtsoorten?  

 

Houten meubels

Houten meubels lijken heel vanzelfsprekend, maar er is natuurlijk een tijd geweest dat de eerste meubels, zoals een zitkist en opbergkist, ontworpen werden. Daarvoor zaten mensen eenvoudigweg op stenen, kistjes of vaten. Ook is er een tijd geweest dat houten meubels niet voor iedereen was weggelegd. Gelukkig worden tegenwoordig verschillende houtsoorten gebruikt, waardoor ook goedkopere en toegankelijkere houten meubels gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan vrijwel iedereen genieten van een paar houten meubelstukken. Maar welke houtsoorten worden er allemaal gebruikt bij het maken van houten meubelen? En wat zijn de verschillen tussen deze houtsoorten?

 

Houtsoorten

Er bestaan veel verschillende soorten hout, maar de bomen waar het hout vandaan komt worden onderverdeeld in maar twee hoofdgroepen. Hout komt namelijk of van een loofboom of van een naaldboom. Onder deze twee hoofdgroepen vallen dan weer verschillende soorten bomen met hun houtsoorten. Het zal je vast niet verbazen dat dit om tientallen soorten hout gaat, maar de meeste meubels worden voornamelijk gemaakt van eikenhout, acaciahout, notenhout, beukenhout, teakhout, mangohout, grenenhout en steigerhout.

 

Eikenhouten meubels

Eikenhout is één de bekendste houtsoorten waar meubels van worden gemaakt. Dit houtsoort is sterk, maar tegelijkertijd redelijk gemakkelijk te bewerken. Eikenhout heeft een mooie nerf en bijzondere kleur. Massief eikenhouten meubels hebben een lange levensduur zonder veel slijtage. Wel is het verstandig om een massief eikenhouten meubel voor gebruik eerst te behandelen. Dit kan met olie, was, lak of beits. Naast massief eiken meubels kun je ook kiezen voor meubels die alleen voorzien zijn van een laag eikenfineer. 

 

Beukenhouten meubels

Net als eikenhout wordt ook beukenhout veel gebruikt voor het maken van meubels. Een voordeel van beukenhout is dat het gemakkelijk te bewerken is, waardoor je sierlijke vormen aan een beukenhouten meubel kunt toevoegen. Ook beukenhouten meubels kun je het beste van te voren behandelen, zodat de kleur en kwaliteit behouden blijft. 

 

Teakhouten meubels

Meubels van teakhout hebben weinig onderhoud nodig, want ook zonder onderhoud kan een meubel van teakhout tegen weer en wind. Wel is het belangrijk om de juiste luchtvochtigheid te behouden, door bijvoorbeeld binnen een bakje met water aan de radiator te hangen, zodat er minder kans is op krimpscheuren. Teakhout is erg duurzaam en heeft dus een lange levensduur. 

 

Notenhouten meubels

Notenhout is een erg sterke houtsoort en heeft een donkere kleur, waardoor meubels met notenhout een luxe uitstraling krijgen. Een meubel van notenhout heeft een lange levensduur en is geschikt voor intensief gebruik als deze afgewerkt wordt met een lak of olie. 

 

Essenhouten meubels

Essenhout is sterk en elastisch. Hierdoor kan dit hout goed gebruikt worden voor meubels. Essenhout heeft vaak een lichte houtkleur, maar bij oudere bomen kan dit juist weer mooi donker zijn. Je kunt essenhout afwerken met olie, was lak of beits.