3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
19-03 Door: eLiving

Welke afmeting moet mijn eettafel hebben?

Als je een nieuwe eettafel gaat kopen, dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Welke afmeting jouw eettafel moet hebben, is een van de belangrijkste dingen. De grootte van jouw nieuwe eettafel is afhankelijk van de ruimte die je hebt, maar ook van het aantal eetkamerstoelen die je aan jouw eettafel wilt hebben.

 

De ruimte voor de eettafel


De ruimte die je voor een eettafel hebt kun je gemakkelijk zelf opmeten, maar welke afmeting kan jouw eettafel dan hebben? Bij het bepalen van de afmetingen van een eettafel is het belangrijk om ook rekening te houden met de ruimte rondom de eettafel. Behalve dat je eettafel in de ruimte moet passen, wil je natuurlijk ook nog je stoel naar achteren kunnen schuiven en dan nog wat loopruimte overhouden. Reken voor deze ruimte 60 à 70 centimeter extra aan beide kanten van de eettafel om je stoel naar achter te schuiven en nog eens circa 60 cm aan beide kanten om genoeg loopruimte over te houden als je aan de eettafel zit. Wil je bijvoorbeeld een eettafel van 100 centimeter breed? Dan heb je een ruimte nodig van 340 à 360 centimeter breed om comfortabel te kunnen zitten.

Dit is natuurlijk wel in het meest gunstige geval, maar niet iedereen heeft deze ruimte. Ook hangt de hoeveelheid loopruimte af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het niet om erg om minder loopruimte om de tafel te hebben of is het niet nodig in de kamer waar jij de eettafel neerzet? Dan kun je heel wat centimeters er af trekken.

Een andere optie is om voor een eetkamerbank kiezen. Een eetkamerbank kun je tegen de wand aanzetten en dat scheelt weer een aantal centimeters. Houd dan wel rekening met de plaats van de eettafelpoten want je moet nog wel op de eetkamerbank kunnen plaatsnemen.

Voor een mooi aanzicht en een luchtige uitstraling van de eethoek kun je het beste de stoelen niet helemaal strak tegen de eettafel aanschuiven. 
Aantal personen om de eettafel


Voor het bepalen van de grootte van de eettafel is het aantal personen aan de eettafel ook een belangrijk punt om rekening mee te houden. Een algemene regel is dat je minimaal 60 centimeter ruimte per persoon moet rekenen. Hierbij moet je ook rekening houden met de plaats van de tafelpoten. Deze staan vaak 10 tot 15 centimeter van de rand af, waardoor je een eetkamerstoel niet helemaal op de hoek kunt plaatsen. Bekijk hieronder hoeveel personen aan een eettafel passen. 

Lengte   160 cm    180 cm    200 cm    220 cm    240 cm    260 cm    280 cm    300 cm 
Aantal personen      2     3        

Bij een ronde tafel reken je met de diameter. Bekijk hier hoeveel mensen om een ronde tafel passen.

Wordt je eettafel te groot voor de ruimte? Dan kun je ook een stoel aan het hoofd van de eettafel plaatsen of je kunt kiezen voor een tafelpoot in het midden van de eettafel. Bij een poot in het midden van de eettafel kun je de stoelen aan het eind van het tafelblad plaatsen waar anders de tafelpoten zouden staan. Met een tafelpoot in het midden van de eettafel heb je echter wel wat minder ruimte om je benen te strekken.