3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
24-01 Door: eLIVING

Dit wil je weten voordat je een eettafel koopt

Je bent op zoek naar een nieuwe eettafel, maar hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je geen miskoop doet? En hoe zit het met de afmeting van een eettafel? Je wilt natuurlijk niet dat de eettafel helemaal niet in de ruimte past of dat je een eettafel koopt waar niet al jouw stoelen aan kunnen. Benieuwd wat je moet weten voordat je een eettafel koopt? Lees dan snel verder, want met deze tips kan het niet fout gaan!

 

Meten is weten: hoeveel ruimte heb je voor de eettafel?

Het opmeten van de ruimte waar de eettafel moet komen te staan is de eerste stap in de goede richting. Als je de ruimte hebt opgemeten, dan kun je de vorm én de afmeting van de eettafel bepalen. 

 

Verschillende vormen eettafels

Eettafels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Gelukkig maar, want van een mooi passende eettafel wordt elk interieur mooier! 

Hoewel smaak een belangrijke factor is bij het kiezen van de vorm van je eettafel, speelt ook de ruimte een grote rol. Een rechthoekige eettafel leent zich bijvoorbeeld erg goed voor een rechthoekige ruimte en een ronde tafel komt in een vierkante ruimte goed tot zijn recht. 

 

Afmetingen van de eettafel

Bij het bepalen van de afmeting van je eettafel is het ook belangrijk om rekening te houden met de ruimte om de eettafel. Zo wil je wel comfortabel op je stoel kunnen plaatsnemen en je wilt in ieder geval aan één zijde van de tafel genoeg loopruimte overhouden. 
Om je stoel naar achteren te schuiven en comfortabel plaats te nemen heb je aan beide kanten de eettafel heb je 60 à 70 centimeter ruimte nodig. Ook voor de loopruimte moet je rekening houden met ongeveer 60 centimeter.

Een voorbeeld rekensommetje met een rechthoekige tafel van 90 cm breed:

90 + ( 2 x 60 ) = 210 cm (tafel + ( 2 x comfortabel zitten )

90 + ( 2 x 60 ) + ( 2 x 60 ) = 320 cm (tafel + ( 2 x comfortabel zitten ) + ( 2 x loopruimte)


Nu is het natuurlijk persoonlijk of je helemaal rondom je eettafel wilt lopen of dat één zijde met voldoende loopruimte genoeg is.


 

De hoogte van een eettafel

Wist je dat niet elke eettafel dezelfde hoogte heeft? Het is handig om ook hier op te letten. Helemaal als je armstoelen onder je eettafel wilt.  Vergeet daarom niet ook de hoogte van je armstoelen op te meten. Ook vinden sommige lange mensen een hogere eettafel fijner. 

 

Het onderstel van de eettafel

De keuze is reuze en daar is niets aan gelogen. Met zoveel verschillende eettafels kom je ook veel verschillende onderstellen tegen. Smaak en persoonlijke voorkeur zijn hierbij belangrijk, maar de verschillende onderstellen hebben ook elk zijn voor- en nadelen.
 
Als je een tafel hebt waarbij de tafelpoten minimaal 10 cm onder de eettafel staan, dan wordt de ruimte tussen de tafelpoten natuurlijk ook kleiner. Dit is weer belangrijk bij het bepalen van het aantal personen aan een tafel.
 
Een tafel met een poot in het midden zorgt ervoor dat je de lengte en breedte van de tafel volledig kunt benutten. Bovendien kun je ook de stoelen aan het eind van het tafelblad plaatsen, waar zich anders tafelpoten bevinden. Met een tafelpoot in het midden heb je wel minder tot geen ruimte om je benen te strekken. 

 

Hoeveel personen om de eettafel?

Comfortabel zitten heeft niet alleen te maken met je stoel naar achteren kunnen schuiven, maar je wil ook vast niet de hele avond elleboog aan elleboog zitten. Reken daarom minimaal 60 cm ruimte per persoon.
 
Hieronder vind je globaal een tabel van het aantal personen om de eettafel. Houd er rekening mee dat het aantal personen ook afhankelijk is van de plaats van de tafelpoten en de breedte van de eetkamerstoelen. 
 
Lengte   160 cm    180 cm    200 cm    220 cm    240 cm    260 cm    280 cm    300 cm 
Aantal personen      2     3