3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel morgen open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
30-07 Door: eLiving

Welke LED-dimmer heb ik nodig?

Je favoriete lamp voorzien van een dimbare ledlamp zorgt voor de perfecte sfeer in huis, maar niet elke leddimmer kun je combineren met ledlampen. Welke leddimmer heb je nodig voor jouw ledlampen?

 

Welke led lampen zijn dimbaar?

Bijna elke ledlamp is tegenwoordig verkrijgbaar in een dimbare versie, maar let bij het kopen van een dimbare ledlamp wel altijd op of het inderdaad om een dimbare versie gaat. Op de verpakking van de ledlampen van Calex vind je in het geval van een dimbare ledlamp het woord  ‘dimmable’ en altijd één van de twee onderstaande symbolen. 


 

Conventionele dimmers en leddimmers 

Als je graag jouw dimbare ledlampen wilt dimmen, dan heb je hiervoor een speciale leddimmer nodig. Een conventionele dimmer (‘normale’ dimmer) is helaas vaak niet te gebruiken in combinatie met ledlampen. Deze zijn vaak alleen geschikt voor de gewone traditionele halogeen- of gloeilamp. Gebruik je deze normale dimmer toch, dan kan de lamp gaan knipperen, zoemen of trillen. In het ergste geval kan de lamp zelfs kapotgaan. Dit komt omdat ledlampen op een veel lagere spanning werken, dan traditionele halogeen- of gloeilampen. 


 

Welke dimmer is geschikt voor het dimmen van ledlampen?

Om het niet moeilijker te maken dan dat het is, beschrijven we hier twee typen leddimmers. De fase-aansnijdingsdimmer en de fase-afsnijdingsdimmer. De fase-aansnijdingsdimmer werkt door de stroomtoevoer steeds kort af te sluiten aan het begin van een energiegolf. Hierdoor ontstaat een plotselinge energiepiek en kan het zijn dat de lamp hier niet mee om kan gaan en daardoor minder goed zal dimmen. 


Het tweede type is de fase-afsnijdingsdimmer. Hierbij wordt niet het begin van een energiegolf afgesneden, maar het einde. Hierdoor ontstaat er geen energiepiek, waardoor deze dimmer de beste keuze is voor het dimmen van ledlampen. Dit is ook de meest geschikte dimmer voor Calex ledlampen. Wil je helemaal een dimmer die perfect bij Calex ledlampen past? Bekijk dan deze dimmer
  

 

Meerdere ledlampen op één dimmer

Het is mogelijk om meerdere lampen op één dimmer aan te sluiten. Het is hiervoor belangrijk om naar het vermogen van de dimmer te kijken. Om zeker te weten dat jouw dimmer niet overbelast raakt, kun je beter 10% lager zitten dan de maximale wattage van de dimmer. De leddimmer van Calex heeft bijvoorbeeld een maximale belasting van 70 watt. Ga dan voor de zekerheid uit van +/- 63 watt. Je kunt dan maximaal 16 ledlampen van 4 watt op de dimmer aansluiten (63 watt / 4 watt).  

Een dimmer heeft naast een maximale belasting ook een minimale belasting. De leddimer van Calex heeft bijvoorbeeld een minimale belasting van 3 watt. Dit geeft aan dat je minimaal een dimbare ledlamp moet aansluiten met 3 watt. Maar heb je bijvoorbeeld een leddimmer met een minimale belasting van 4 watt, dan zal het dimmen van een ledlamp van 3 watt niet goed werken.