3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 11:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
24-11 Door: eLIVING

Zo kies je de perfecte hanglamp voor jouw eettafel

Goede verlichting boven de eettafel is onmisbaar. Het is dé plek waar we samen eten, urenlang natafelen, spelletjes spelen, de krant lezen of werken.  Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van hanglampen voor jouw eettafel? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

 

1. De functie van de eethoek

De functies van de verschillende plekken in huis bepalen ook het soort verlichting. Lees je vaak een boek in jouw favoriete fauteuil? Dan is daar een ander soort verlichting voor nodig dan tijdens het drinken van een lekkere kop koffie. Met deze 7 stappen maak je op een makkelijke manier zelf een lichtplan voor jouw huis

Ook de hanglampen boven de eettafel valt onder het lichtplan. Om de perfecte verlichting te vinden bepaal je daarom eerst de functie van jouw eethoek. Gebruik je de eettafel alleen voor het eten? Dan volstaat sfeerverlichting boven de eettafel. Maar is jouw eettafel juist een multifunctionele plek? Een waaraan gegeten, gelezen en gewerkt wordt?  Dan heb je naast sfeerverlichting ook functioneel en helder licht nodig. De perfecte oplossing hiervoor is een hanglamp boven de eettafel die gedimd kan worden. De helderheid van de hanglamp kun je dan op elk moment aanpassen!

 

 

2. Het aantal hanglampen

De keuze voor het aantal hanglampen boven de eettafel kun je grofweg verdelen in drie verschillende opties. Boven de eettafel kun je één grote hanglamp hangen, bijvoorbeeld een echte blikvanger. Een andere optie is om twee of drie hanglampen naast elkaar te hangen. Hoeveel lampen dit zijn is afhankelijk van de lengte van de eettafel. Of ga  voor de laatste optie en kies voor een groep hanglampen bij elkaar.

 

Het aantal hanglampen boven een ronde tafel

Een ronde tafel leent zich goed voor één grote lamp of een groep hanglampen bij elkaar. Kies je voor een groep hanglampen? Dan kun je deze uiteraard zelf bij elkaar zoeken, maar je kunt ook voor een groep hanglampen kiezen die bevestigd zijn aan één ronde plafondplaat.

    

 

Het aantal hanglampen boven een ovale of rechthoekige tafel


Met een ovale of rechthoekige eettafel kun je alle kanten op: zowel één grote hanglamp, als twee of drie lampen naast elkaar of een groep hanglampen bij elkaar. Ga je voor twee hanglampen naast elkaar? Dan kun je voor het beste resultaat één lamp op een derde en één lamp op twee derde boven de tafel hangen. Bij drie lampen kun je het midden van de tafel als uitgangspunt nemen. In het midden hang je dan één lamp en de andere twee hang je links en rechts van het middelpunt op een gelijke afstand. Voor een mooi rustig geheel kun je het beste de lampen even ver uit elkaar hangen. Ontdek hier de leukste inspiratie voor het combineren van meerdere hanglampen bij elkaar.

 

3. De hoogte van de hanglampen

Niet geheel onbelangrijk is de hoogte waarop je de hanglampen boven jouw eettafel ophangt. Als je aan de eettafel zit, dan wil je natuurlijk niet continu het licht in kijken omdat de lampen net te hoog hangen. En andersom wil je ook niet dat de lampen te laag hangen, zodat je onder de lampen of langs de lampen moet kijken. Bij het ophangen van de lampen kun je daarom het beste even testen hoe hoog je de lampen wil ophangen, zodat het voor jou ideaal is. Een goed uitgangspunt om rekening mee te houden is dat hanglampen gemiddeld tussen de 60 en 75 cm boven de eettafel hangen.