3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel morgen open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
16-06 Door: eLIVING

Wanneer moet je je hoofdkussen vervangen?

Hoe lang slaap jij al op hetzelfde hoofdkussen? We brengen gemiddeld acht uur per dag door in bed en dus ook op je hoofdkussen. Tenminste, als je geen buikslaper bent die zonder hoofdkussen slaapt. Per jaar zijn dit heel wat uurtjes met je hoofd op het hoofdkussen. Niet zo gek dat het een keer tijd is voor een nieuw hoofdkussen! Lees snel verder en ontdek wanneer je een nieuw hoofdkussen nodig hebt. 

 

Levensduur van een hoofdkussen

De levensduur van een hoofdkussen varieert per soort hoofdkussen en hangt af van het gebruik. Er is daarom ook niet één standaard antwoord op deze vraag. Een eenvoudig hoofdkussen heeft gemiddeld een levensduur van 1 tot 2 jaar, maar heb je een kwalitatief goed hoofdkussen dan gaat deze ongeveer 3 tot maximaal 5 jaar mee. Een goed hoofdkussen moet hygiënisch zijn en een goede ondersteuning bieden. Na verloop van tijd is dit niet meer het geval. Gelukkig kun je met een paar simpele trucjes zien of je hoofdkussen aan vervanging toe is.
 

 

Hygiënische hoofdkussens

De eerste tip om te zien of het tijd is voor een nieuw hoofdkussen is eigenlijk heel erg makkelijk en draait om hygiëne. Het is tijd voor een nieuw hoofdkussen als je (gele) vlekken ziet op je kussen. Tijdens je slaap verlies je veel lichaamsvocht en huidschilfers en dat komt allemaal op je hoofdkussen terecht. Op een bepaald moment is een nieuw en schoon hoofdkussen daarom ook geen overbodige luxe. Helemaal als je bedenkt dat een hoofdkussen met vlekken ook huisstofmijt aantrekt. Als je dus opeens veel moet niezen als je gaat slapen of zelfs wakker wordt omdat je moet niezen, dan kan het zijn dat je kussen niet helemaal meer schoon is.  

 

Ondersteuning van een hoofdkussen

Hoofdkussens kunnen hun veerkracht verliezen en dan is een hoofdkussen in ieder geval aan vervanging toe. Dit test je door het kussen dubbel te vouwen. Een goed hoofdkussen vormt zichzelf weer terug in de juiste vorm. Een hoofdkussen dat aan vervanging toe is, zal gevouwen blijven. Heb je een kussen met veren of dons? Dan kun je het kussen op je handpalm leggen. Gaan de hoeken naar beneden hangen? Dan biedt het kussen niet genoeg steun meer voor een optimale nachtrust en is het tijd voor een nieuwe.

Ook als je merkt dat je kussen platter ligt of als je vaak wakker wordt met pijn in je nek of je schouders kan het zijn dat je kussen (of matras) aan vervanging toe is. 

 

Levensduur van een hoofdkussen verlengen

Een molton om je hoofdkussen kan er voor zorgen dat je hoofdkussen minder snel vlekken krijgt en verlengt de levensduur van je hoofdkussen. De molton moet je dan wel met enige regelmaat wassen en het kussen kun je luchten.

 

Belang van een goed hoofdkussen

Een goed hoofdkussen is belangrijker dan je misschien denkt. Het zal je vast wel eens overkomen zijn dat je in een hotel of bij vrienden in een heerlijk bed sliep, maar dat het hoofdkussen totaal niet lekker lag. Een goed matras is belangrijk, maar zonder goed hoofdkussen kan dat fijne matras opeens toch niet zo lekker liggen. Het is dus belangrijk dat je je kussen en matras op elkaar afstemt. 

 

Een nieuw hoofdkussen bij een nieuw matras

Nu je weet hoe belangrijk het is dat je je kussen en matras op elkaar afstemt, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat het verstandig is om een nieuw hoofdkussen tegelijk met een nieuw matras aan te schaffen. Ook als het hoofdkussen nog (net) niet aan vervanging toe is. Want zeg nu zelf; van een goede nachtrust wordt iedereen toch vrolijker?