3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
30-06 Door: eLIVING

Tips voor het verlichten van de gang

Fijn binnenkomen? Met de juiste verlichting zorg je voor een warm welkom. Verlichting uitzoeken kan soms best lastig zijn. Helemaal als het om verlichting voor in de gang gaat. Toch is de gang vaak het eerste wat we zien als we binnenkomen. Een beetje gezelligheid en warmte in de gang kan dan ook geen kwaad. Dit zorgt ervoor dat mensen zich eerder op hun gemak voelen en met de juiste verlichting in de gang wordt binnenkomen nog fijner!

 

De verlichting in een gang

Wist je dat elke gang weer om een ander soort verlichting vraagt. Dit heeft te maken met de vorm van de gang, maar ook met de hoeveelheid daglicht bijvoorbeeld. We zien hele smalle gangen, maar ook brede gangen, vierkante gangen en zelfs hoekige varianten. Wat de vorm ook is: een gezellige gang willen we allemaal. Sfeerverlichting doet het bijvoorbeeld erg goed in de gang, maar je wilt je natuurlijk ook goed kunnen oriënteren of snel even je sleutel zoeken. Voor deze activiteiten heb je dan ook voldoende licht nodig. Het kan daarom soms van grote waarde zijn om verschillende soorten verlichting te combineren. Laat je inspireren door de verschillende soorten verlichting voor in de gang.

 

Natuurlijk licht

Verlichting heb je in verschillende soorten, maar natuurlijk (dag)licht is net zo belangrijk. Daglicht is een niet alleen een eenvoudige manier om energie te besparen, maar het zorgt ook voor een goed gevoel. Helemaal als het om zonlicht gaat. Dit stimuleert namelijk een bepaald hormoon dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Zo sla je twee vliegen in één klap. Vergeet daarom niet om eens stil te staan bij de hoeveelheid daglicht in jouw gang en of het mogelijk is om meer daglicht naar binnen te laten. Dit kan bijvoorbeeld door het soort raambekleding of door een spiegel op te hangen in de gang die het daglicht weerkaats.

Plafondlampen

De meest gekozen lamp voor in de gang is toch wel de plafondlamp, plafonnière of opbouwspot. Niet zo gek, want het is erg praktisch en geschikt voor verschillende activiteiten. Helemaal als je voor een dimbare lamp kiest. Neem bijvoorbeeld het zoeken naar die ene paar handschoenen of wat dacht je van een laatste check in de spiegel? Bovendien kan bijna iedereen wel een plafondlamp kwijt in de gang.

 

 

Hanglampen

Wil je een blikvanger in de gang? Dan is een hanglamp vaak een goed uitgangspunt, maar helaas leent niet elke gang zich voor een hanglamp. Hang je een hanglamp in de gang met een heel laag plafond? Dan heb je kans dat je steeds je hoofd stoot. Niet zo handig dus. Let daarom op de hoogte van het plafond en kijk of jouw favoriete hanglamp de juiste afmeting heeft. Een afstand van minimaal 200 cm tussen de vloer en de onderkant van de lamp is meestal een mooi uitgangspunt. Vanzelfsprekend is een grotere afstand wenselijk als je zelf groter bent dan 2 meter.


 

Wandlampen

Wandverlichting zijn erg geschikt als sfeerverlichting, maar ook om specifieke zones te verlichten. Een kunstwerk bijvoorbeeld, maar ook een kapstok of sidetable kun je in de spotlights zetten. Een wandlamp leent zich goed in combinatie met bijvoorbeeld een plafondlamp.

       

 

Tafellampen

Heb je een brede gang met bijvoorbeeld een leuke sidetable? Dan is het zelfs mogelijk om een sfeervol tafellampje op de sidetable te plaatsen. Een leuk schaaltje ernaast en je hebt een perfect plekje voor je sleutels.

 

 

Het juiste formaat verlichting

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan verlichting voor de gang denkt. Maar het formaat van een lamp kan erg bepalend zijn voor de uitstraling. Een hele grote lamp in een kleine gang kan de ruimte juist nog kleiner maken en een kleine lamp kan in een grote gang juist totaal verdwijnen in de ruimte.