3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
04-01 Door: eLIVING

Hoe kies je de juiste bank voor je woonkamer?

Ben je op zoek naar een nieuwe bank, maar heb je geen idee hoe groot de bank mag zijn? Hier lees je hoe je de juiste bank kiest voor je woonkamer. 

 

Een nieuwe bank kopen

Als je een nieuwe bank koopt, dan wil je natuurlijk wel dat deze perfect in je interieur past. Niet alleen qua stijl en kleur, maar ook het formaat van de bank moet kloppen. Bij een te grote bank houd je geen ruimte meer over voor andere meubels, maar een te kleine bank verdwijnt weer in de ruimte. Daarbij komt ook nog de keuze voor het soort bank, zoals een chaise longue of hoekbank. Bij deze twee banken is het verstandig om rekening te houden of de hoek links of rechts moet. En bij een bank met ronde vormen, zoals bank Coco, neemt net wat meer ruimte in dan een rechte bank.Welke bank past in mijn woonkamer?

Het kan erg eenvoudig zijn om te bepalen of een bank in je woonkamer past. Als je een bank hebt gezien die perfect bij je interieurstijl en -smaak past, dan is het een kwestie van meten. Houd de afmetingen van deze bank bij de hand en ga aan de slag met tape of kranten. Zet bijvoorbeeld de afmetingen van de bank op de vloer uit. Op deze manier zie je precies hoeveel ruimte de nieuwe bank inneemt en kun je de ruimte beter visualiseren.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om dit te doen. Als je net een nieuw(bouw) huis hebt gekocht, dan kun je daar vaak niet een-twee-drie heen om te kijken of de bank past of misschien is de woonkamer nog niet gebouwd. Gelukkig kun je ook met een plattegrond op schaal bepalen of de bank in je woonkamer past. Misschien heb je al een plattegrond op schaal en anders kun je deze tekenen op een leeg vel. Teken hier ook de bank in schaal uit of knip het formaat van de nieuwe bank uit op schaal. Bij de laatste optie kun je ook nog eens makkelijk met de bank schuiven om zo te zien wat de beste plek is voor je bank. Wil je direct je hele inrichting bepalen? Dan kun je alle meubels op deze manier intekenen of uitknippen!Aan welke kant moet de hoek van een bank?

Met een rechte bank heb je hier geen omkijken na, maar met een chaise longue of hoekbank wel. Je zult niet de eerste zijn die een opstelling heeft gekozen die later toch niet zo praktisch bleek te zijn. Wil je een open ruimte creëren in de woonkamer? Dan is het slim om de hoek aan de kant van een muur of raam te plaatsen. Wil je een gesloten ruimte creëren, dan kun je de hoek in de vrije ruimte plaatsen. Je sluit hiermee als het ware de ruimte af. Bij het kiezen voor een chaise longue of hoekbank heb je de keuze uit VSR (voorstaand rechts) en VSL (voorstaand links). De kant van de hoek is altijd de kant wanneer je met je gezicht naar de bank staat. Een hoekbank VSR wil zeggen dat de hoek, als je voor de bank staat, aan de rechterkant zit. 

Kom je er zelf niet helemaal uit? Onze interieuradviseurs helpen je graag! Plan bijvoorbeeld een interieuradvies in, zodat we je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste bank voor in je woonkamer.