3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
10-09 Door: eLIVING

Eetkamerstoelen kopen? Dit is waar je op moet letten!

Is je zoektocht naar nieuwe stoelen al begonnen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Of ben je juist aan het begin van je zoektocht en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder en ontdek hier waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen.

 

Aantal eetkamerstoelen aan tafel

Heb je al een mooie eettafel staan en ben je alleen nog op zoek naar een paar mooie eetkamerstoelen? Dan is het belangrijk om de lengte van jouw eettafel op te meten. De grootte van jouw eettafel en de ruimte die je hebt, zijn van belang bij het bepalen hoeveel eetkamerstoelen aan jouw eettafel kunnen staan. 

Een algemene regel is dat je minimaal 60 cm zitruimte per persoon moet rekenen. Ook als je een smallere stoel koopt, heb je nog steeds de 60 cm bewegingsruimte nodig als je aan de eettafel zit. Houd hierbij ook rekening met de plaats van de tafelpoten. Als je tafelpoten aan de zijkant van de tafel staan, dan staan deze vaak 10 tot 15 cm van de rand af. Hier kun je dan ook geen stoel plaatsen. Een optie is om een stoel aan de kopse kant te zetten, maar dat is afhankelijk van de ruimte die je hebt. Hoewel elke eettafel weer anders is, kun je hieronder een globaal overzicht bekijken van het aantal personen dat aan één zijde van een eettafel kan zitten.

Lengte   160 cm    180 cm    200 cm    220 cm    240 cm    260 cm    280 cm    300 cm 
Aantal personen      2     3        

Ben je ook naar een nieuwe eettafel op zoek? Dan is ook de afmeting van de ruimte waar de eettafel komt te staan belangrijk. Hoewel je dan nog steeds afhankelijk bent van de ruimte die je hebt; met de eettafel kun je nog alle kanten op! Meer tips bij het kopen van een eettafel vind je hier

 

Eetkamerstoelen met of zonder armleuning

Heb je al een keuze gemaakt tussen eetkamerstoelen met of zonder armleuning? Bij eetkamerstoelen met armleuning is het verstandig om nog net wat meer bewegingsruimte van 10 tot 15 cm te rekenen, omdat je ook je armen op de leuningen wilt leggen. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de armleuning. Niet elke armstoel past onder elke tafel. Soms zijn de armleuningen net te hoog voor de eettafel, waardoor je jouw nieuwe eetkamerstoelen niet onder de eettafel kunt schuiven. Meet daarom altijd de hoogte van de eettafel en de hoogte van de armleuning op.

 

De zithoogte van eetkamerstoelen

Veel stoelen hebben ongeveer dezelfde zithoogte en zitdiepte, maar hier kan verschil in zitten. Houd daarom ook rekening met de zithoogte van je stoelen in combinatie met de hoogte van de je eettafel.  Je wilt immers wel comfortabel aan tafel kunnen zitten. De verhouding tussen de zithoogte en de hoogte van de tafel is erg persoonlijk, maar het is natuurlijk erg fijn als je voeten de grond aanraken, je recht kunt zitten, je niet met je benen tegen de onderkant van het tafelblad aan komt en dat je comfortabel zit. 

 

Het materiaal van eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen zijn in verschillende materialen én kleuren verkrijgbaar. Wil je stoelen die makkelijk schoon te maken zijn? Dan kun je bijvoorbeeld voor kunststof stoelen gaan. Elk materiaal heeft voor-en nadelen, dus laat je altijd goed informeren.