3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
11-06 Door: eLIVING

Een kleine tuin groter laten lijken? Zo doe je dat!

Wie droomt er niet van een grote tuin? Een grote tuin waar je heerlijk ongestoord kunt genieten en als het even kan ook onbegrensd. Helaas is niet iedereen gezegend met een grote, ruime tuin. En in de stad moet je het soms doen met een paar vierkante meter omringd door muren. Een kleine tuin kun je niet opeens groter maken, maar gelukkig kun je deze wel optisch groter laten lijken! Hoe je dat doet, dat lees je hier. 

 

Kleine ruimtes met grote items

Waar je in een kleinere woonkamer een grote hoekbank kunt gebruiken om de ruimte groter te laten lijken, kun je in de tuin kiezen voor grote tegels in plaats van kleine tegels. Dit is ook het geval bij een pad in de tuin. Gebruik hiervoor grote tegels en laat wat ruimte tussen de tegels. Dit geeft een ruimtelijk effect, waardoor het pad groter lijkt. Ook als je het pad door de tuin laat kronkelen, creëer je een langer pad waardoor de tuin weer groter lijkt! Wil je alle trucs toepassen bij het pad? Zorg dan dat je het pad voor in de tuin breder maakt dan achterin de tuin. Als je namelijk op een pad staat, dan lijkt het alsof dat lange pad steeds smaller wordt. Door dit nog extra te benadrukken creëer je de illusie dat je een grotere tuin hebt! Wat je wel niet met een simpel pad kunt doen! 

 

Grote planten

Ook in het geval van planten kun je in een kleine tuin het beste voor een paar mooie grote planten kiezen in plaats van voor allemaal kleine planten kris kras door elkaar. Dit houdt je tuin rustig en hierdoor oogt de tuin groter.

 

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Een tip die heel goed binnenhuis werkt, maar ook buiten voor een optische illusie zorgt is het gebruik van spiegels. Door een spiegel lijkt je tuin veel groter, helemaal als je die achterin je tuin hangt. Misschien heb je het wel eens meegemaakt in een winkel waar zich een spiegelwand bevond en waardoor je dacht dat de winkel veel verder doorging. Ook in kleine donkere tuinen komt een spiegel heel goed tot zijn recht, omdat spiegels lichtweerkaatsen. Weg met dat donkere hoekje in de tuin!

 

Tuinverlichting

Wat is een tuin zonder goede tuinverlichting? Niet alleen zorgt tuinverlichting voor sfeer, maar je creëert op deze manier ook diepte in je tuin. Maak je tuin bijvoorbeeld extra gezellig met deze tuinverlichting.


 

Hoogte verschillen creëren in de tuin

Hoewel Nederland geen heuvelachtig land is kun je wel hoogteverschil creëren. Een kleine tuin kan namelijk groter lijken door het gebruik van hoogteverschillen. Leg je terras bijvoorbeeld net wat hoger aan dan de rest van de tuin. Een of twee traptreden is al genoeg! Je kunt door hoogteverschil niet de hele tuin in een keer overzien en daardoor lijkt een tuin groter.

 

Een groene wand

Een tuin omringt met muren kan soms best benauwd voelen. Dit kun je oplossen door een wand met planten te bekleden, zoals een klimop of hang leuke plantenbakjes in een rij aan de wand.
 

 

Herhaling van plantenbakken of planten

Kies je voor de groene wand door middel van plantenbakjes? Maak dan meteen gebruik van de volgende tip: herhaling! Hang dezelfde objecten meerdere keren achter elkaar in de lengte van je tuin. Hierdoor geloven we dat het patroon zich ook buiten de tuin blijft herhalen en dit zorgt er weer voor dat we denken dat de tuin langer is dan dat deze werkelijk is!


 

Kleurgebruik in de tuin

Net als in huis is kleurgebruik ook belangrijk in de tuin. Gebruik kleuren uit hetzelfde kleurenpalet voor een rustig geheel. Als je namelijk allemaal verschillende kleuren gebruikt, dan wordt het een drukke en warrige bedoeling. Ook goed om op te letten als je bloemen koopt! En als je dan voor bloemen in de tuin gaat, kies dan voor verschillende tinten van de zelfde kleur. Je kunt dan bij het planten van de bloemen kiezen om de donkerste tint vooraan te zetten en deze geleidelijk laat aflopen tot de lichtste tint! Hierdoor lijkt je tuin dieper en creëer je een ruimtelijk effect!

 

Horizontaal of verticaal?

Voor een diepere tuin kies je voor een schutting met horizontale planken. Ook hierdoor lijkt je tuin dieper, omdat de diepte wordt geaccentueerd door de horizontale planken.

 

 

Ronde en organische vormen

Ga eens voor ronde, organische vormen in de tuin in plaats van alleen maar strakke lijnen. Net als ronde vormen in huis geeft dit een gezellige en vriendelijke uitstraling aan je tuin en zoals je misschien al eerder hebt gelezen, doorbreken ronde vormen de rechte lijnen.