3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel morgen open: 10:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
13-04 Door: eLIVING

Tips om je meubels te beschermen tegen zonlicht

Van fijne zonnestralen die door het raam naar binnen schijnen worden we vaak erg blij en krijgen we zin in de dag. Alleen is zonlicht niet de allerbeste vriend van je meubels. Zonlicht kan namelijk zorgen voor verkleuring van je meubels. Niet alleen leer of stof, maar ook hout kan verkleuren door zonlicht en dat wil je natuurlijk niet! Maar, geen zorgen. Met een paar eenvoudige tips kun jij je meubels beschermen tegen zonlicht en hun levensduur verlengen. 

 

Plaats je meubels op een slimme plek 

Laten we beginnen bij een van de meest effectieve manieren om verkleuring van je meubels te voorkomen. Plaats je meubels op een slimme plek door je meubels weg te houden van direct zonlicht. Zet je meubels dus niet direct voor een raam of deur waar de zon recht op schijnt. Soms is deze oplossing niet mogelijk, maar daarvoor hebben we gelukkig weer een andere tip!

 

Blokkeer direct zonlicht op een subtiele manier

Als het niet mogelijk is om je meubels op een slimme plek te plaatsen, dan kun je ook het directe zonlicht blokkeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele dag in het donker hoeft te zitten. Gelukkig niet! Subtiele of lichte raamdecoratie, hoge (kunst)planten of andere accessoires voor het raam kunnen fungeren als extra barrière tussen je meubels en de zon. Bovendien voegen ze meteen een vleugje extra sfeer toe aan je interieur. Hiermee laat je dus nog genoeg licht de kamer in, waardoor je de zomer in huis blijft houden, maar bescherm je toch je meubels tegen direct en fel zonlicht. 


 

Bekijk de lichtechtheid van de stof

Alle stoffen en materialen zijn wel gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Een paar materialen zijn extra gevoelig en dat zijn natuurlijke stoffen, zoals katoen en linnen. Materialen zoals leer, microvezel en synthetische stoffen zijn over het algemeen beter bestand tegen zonlicht dan natuurlijke stoffen. 

Als je een nieuw meubel uitkiest voor een kamer waar veel direct zonlicht naar binnenkomt, dan kun je de lichtechtheid van de stof bekijken. De lichtechtheid geeft namelijk aan in hoeverre de stof tegen direct licht kan. Met een schaal van 1 tot 8 geeft het cijfer 1 aan dat de stof het meest gevoelig is voor verkleuring en 8 geeft aan dat de stof goed bestand is tegen verkleuring. 

 

Kies voor een lichte stof

Wat ook handig is bij het kiezen van een nieuw meubel is dat lichte stoffen over het algemeen minder snel verkleuren dan donkere stoffen. Bij hele donkere stoffen valt de verkleuring ook wat meer op dan bij een lichte stof. Wil je liever toch een donkere stof? Maak dan zeker gebruik van de bovenstaande tips of draai of verplaats je meubel regelmatig. 

 

Draai of verplaats je meubels regelmatig 

Nog een laatste tip om je meubels tegen direct zonlicht te beschermen. Zijn de bovenstaande tips allemaal doorgevoerd, maar heb je nog steeds veel direct zonlicht? Dan kun je meubels ook regelmatig draaien of verplaatsen. Hierdoor wordt de blootstelling aan zonlicht gelijkmatig verdeeld over alle delen van het meubelstuk, waardoor verkleuring vertraagt ondanks dat het meubel toch vlakbij een raam staat.