3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 20:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
15-07 Door: eLIVING

Wat is de ideale hoogte voor een schilderij?

Eindelijk heb je het perfecte schilderij voor aan de muur gevonden, maar hoe bepaal je de hoogte voor het ophangen van een schilderij? We geven je graag enkele tips, waarmee het hopelijk makkelijker wordt om een schilderij op de ideale hoogte op  te hangen. 

 

Hoe bepaal je de ideale hoogte voor je schilderij?


De een vertrouwt volledig op zijn gevoel bij het ophangen van een schilderij, maar de ander ziet alle doemscenario’s al voor zich. Behoor je tot de laatste groep en wil je niet het risico lopen dat je Picasso op een hoogte hangt die zelfs een giraffe nog zal laten duizelen? Of waarbij je je hoofd in een onmogelijke positie moet wringen om je schilderij te bekijken? Maak dan gebruik van een aantal richtlijnen en laat je schilderij stralen op jouw favoriete plek. 

 

De hoogte van een schilderij op basis van ooghoogte


Een veelgebruikte richtlijn is om het midden van een schilderij op ooghoogte te hangen. Het midden van een (glas)schilderij is namelijk het fijnst om naar te kijken en het vormt een natuurlijke focus. Maar, ooghoogte is natuurlijk voor veel mensen verschillend. Waar je zelf misschien net van top tot teen de 170 cm aantikt, heeft de ander met zijn 198 cm toch een hele andere ooghoogte. We houden daarom de ooghoogte aan die gebaseerd is op de gemiddelde ooghoogte van volwassenen.

De ideale hoogte van een schilderij bevindt zich op ongeveer 145 cm gemeten vanaf de vloer. Dit is dan ook de gemiddelde ooghoogte van een volwassenen. Op dit punt wil je dat het midden van een schilderij hangt. Vergeet niet om ook de afstand tussen het midden van de schilderij en het schilderijhaakje te meten. Het schilderijhaakje aan de achterzijde van je schilderij bevindt zich zelden precies in het midden. Tel de afstand tussen het midden van de schilderij en het schilderijhaakje bij de 145 cm op, zodat je op die afstand een bevestiging voor het schilderij kunt maken. 

De hoogte van een schilderij op basis van meubelhoogte


In huis zijn er meerdere mooie plekken voor het ophangen van een (glas)schilderij. Boven een bank, een eettafel of misschien wel boven een dressoir. Bij het ophangen van een schilderij kun je dan ook rekening houden met de hoogte van het meubelstuk. Ook op deze plekken wil je niet dat de hoogte van een schilderij uit verhouding is in vergelijking met het meubel. Wil je een schilderij bijvoorbeeld boven een bank hangen? Hang dan een schilderij op ongeveer 15 tot 30 centimeter boven de bovenkant van de bank. Hierdoor creëer je een visueel evenwicht tussen het schilderij en het meubel.

 

De hoogte van een schilderij op basis van de ruimte


Tot slot kun je ook de ruimte in overweging nemen bij het ophangen van een schilderij. Hierbij komt dan toch weer een klein beetje gevoel bij kijken. Bij een kamer met hele hoge plafonds kun je een schilderij namelijk net iets hoger hangen dan de gemiddelde ooghoogte, zodat het schilderij beter in de ruimte past. En in lagere ruimtes kun je een schilderij juist weer net iets lager ophangen. Overdrijf natuurlijk niet, want voor je het weet heb je een verrekijker nodig of sta je de hele dag door je knieën om je schilderij te bewonderen.


Ga aan de slag met papier en tape


Twijfel je nog over de hoogte van het schilderij? Of misschien wel over de plek? Verzamel dan eens wat oude kranten of ander papier, leg ze in hetzelfde formaat neer als je schilderij en hang de vellen papier met stukjes schilderstape aan de wand. Zo heb je meteen een idee van het formaat schilderij op de ideale hoogte.