3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 10:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
26-04 Door: eLIVING

Hoe vind je de beste tuintafel?

Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en dan is samen buiten eten toch wel een feestje. Het wordt allemaal nog leuker met een mooie tuintafel. Maar welke tuintafel past bij jouw tuin? En welke tuintafel vind jij mooi? Met deze tips vind je hopelijk jouw favoriete tuintafel!

 

De afmeting van een tuintafel

Net als bij een tafel voor binnen is het ook verstandig om eerst de ruimte op te meten. Begin daarom bij het meten van je terras of balkon. Hoe groot is de oppervlakte waar de tuintafel moet komen te staan? En gaat jouw voorkeur uit voor een tuintafel voor vier, zes of misschien wel acht personen?
 
Als je eenmaal de afmeting van je terras of balkon weet, dan kun je beginnen met een klein rekensommetje. Gemiddeld heb je per persoon ongeveer 70 centimeter ruimte nodig aan tafel. Wil je graag een tafel voor zes personen, dan heb je een tafel tussen de 200 cm en 220 cm nodig. Maar ga je liever voor een ronde tafel? Dan heb je een ronde tuintafel met een diameter van 120 cm nodig voor 4 personen en een ronde tuintafel met een diameter van 150 cm voor 6 personen.
 
Niet alleen de tuintafel moet op je terras of balkon passen, maar je wil natuurlijk ook makkelijk aan tafel kunnen gaan zitten. Gemiddeld heb je ongeveer 60 tot 70 cm nodig om een stoel naar achter te kunnen schuiven. En dan moet je de loopruimte niet vergeten. Wil je makkelijk om de tuintafel heen kunnen lopen zonder dat iedereen op hoeft te staan? Dan is het handig als je hier ook nog eens 60 cm voor rekent.

Dit komt dus neer op ongeveer 120 cm ruimte tussen een schutting of muur en de tuintafel. Je kunt er ook voor kiezen om deze ruimte niet aan elke kant te houden of om een smallere tuintafel te nemen. 

 

Vorm van de tuintafel


Eigenlijk komt bij de afmeting van een tuintafel ook direct de vorm van een tuintafel kijken. Zodra je de afmetingen van je terras of balkon weet en de bovenstaande tips volgt, dan kun je ook bepalen hoe groot de tuintafel kan zijn en welke vorm het beste past. 
Ook tuintafels vind je tegenwoordig in verschillende vormen. Naast rechthoekige tuintafels zijn vierkante en ronde tuintafels ook erg populair. Heb je geen idee wat nu het beste in jouw tuin past? Dan helpt deze tip misschien: een rechthoekige tuintafel staat vaak mooi in een rechthoekige ruimte en een vierkante ruimte leent zich juist erg goed voor een ronde tuintafel of vierkante tuintafel.


 

Bijpassende tuinstoelen en tuinbankje

Wil je graag een complete tuinset? Waarbij de tuintafel, tuinstoelen en eventueel een tuinbankje perfect op elkaar zijn afgestemd? Neem dan eens een kijkje bij de Zuiver Vondel tuinserie. Deze serie bestaat uit rechthoekige tuintafels, vierkante tuintafels, tuinstoelen, armstoelen en een tuinbankje. Ga je liever voor een ronde tuintafel met bijpassende tuinstoelen? Kijk dan ook even naar  Zuiver Albert Kuip Garden serie. 

 

Materiaal van tuinmeubels

Naast mooie tuintafels speelt het onderhoud natuurlijk ook wel een rol. Tuintafels worden van verschillende materialen gemaakt en deze materialen bepalen de levensduur en het soort onderhoud. Vergeet daarom niet om je ook in het materiaal te verdiepen. Tuintafel Vondel is bijvoorbeeld gemaakt van aluminium en is bestand tegen regen, wind én lange zonnige zomers. De Studio HENK tuintafels zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en heeft een lange levensduur en is makkelijk in onderhoud.