3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 11:00 tot 17:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
22-09 Door: eLIVING

Aantal personen om een ronde tafel

Dat een ronde tafel extra gezellig is, dat wist je misschien al. Maar hoeveel personen passen er nu om een ronde tafel? Dit heeft onder andere te maken met het onderstel en de soort stoelen die je om de tafel wilt zetten.

 

Het onderstel van een ronde tafel

Het kiezen van een onderstel voor je ronde tafel is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook hoe functioneel je wil dat een tafel is. Bij het ene onderstel kun je minder personen aan een ronde tafel kwijt dan bij een ander onderstel. Zo heeft elk onderstel voor- en nadelen. Wij hebben de voor-en nadelen van drie soorten onderstellen bij een ronde tafel op een rijtje gezet. 

1. De ronde tafel met een centrale poot

Bij een ronde tafel met een centrale tafelpoot bevindt de poot zich in het midden van de tafel. Een groot voordeel hiervan is dat aan een ronde tafel met een centrale het maximale aantal gasten kan zitten. Geen enkele tafelpoot staat in de weg als je naast elkaar wil aanschuiven. Het nadeel van een centrale poot kan zijn dat het de beenruimte van mensen beperkt. 

2. De ronde tafel met vier poten

Een ronde tafel met vier poten is een traditioneel en tijdloos ontwerp. De meeste ronde tafels met vier poten hebben een poot aan het uiteinde van het blad. Dit zorgt dan ook voor een perfecte stabiliteit en voor genoeg ruimte om je benen te strekken. De vier tafelpoten verdeeld de zitruimte in vier gelijke vlakken waar je een eetkamerstoel kunt plaatsen. Hierdoor heb je dus net wat minder ruimte voor eetkamerstoelen dan bij een ronde tafel met een centrale poot. Op de plekken waar de tafelpoten de grond raken kun je geen stoelen kwijt, tenzij je wat minder comfortabel zitten niet zo erg vindt.  

3. De ronde tafel met drie poten

Ronde tafels met drie poten hebben een unieke uitstraling en geven een moderne en minimalistische uitstraling aan je interieur. In het geval van een ronde tafel met drie poten wordt de zitruimte verdeeld in drie vlakken. Net als bij een ronde tafel met vier poten heb je net wat minder ruimte voor stoelen. Het is dus erg belangrijk om rekening te houden met het onderstel van de eettafel in combinatie met de uitstraling van de ronde tafel en het aantal personen dat je aan de tafel kwijt wilt. 

De soort stoelen om een ronde tafel

Het aantal personen om een ronde tafel is ook afhankelijk van de soort stoelen. Vanzelfsprekend neemt een brede armstoel meer ruimte in dan een eetkamerstoel zonder armen. Afhankelijk van jouw voorkeur heb je een grotere of mindere grote ronde tafel nodig voor hetzelfde aantal zitplaatsen.

Aantal personen om een ronde eettafel 

Het aantal personen om een ronde tafel is afhankelijk van de tafelpoot en het soort stoel. Gelukkig kun je wel een algemene regel hanteren voor het aantal personen om een ronde tafel. Een ronde eettafel met een diameter van 120 centimeter en één centrale tafelpoot biedt plaats voor vier brede armstoelen. 

 Diameter    120 cm 130 cm   140 cm 150 cm  160 cm 170 cm  180 cm  
 Aantal personen    4-(5)  5-(6)  5-(6)  6-(7)  6-(7) 7-(8)  8-(9)  

Met smalle eetkamerstoelen zonder armleuning kun je vaak wat makkelijker schuiven en meer stoelen kwijt. Aan een tafel met een diameter van 120 centimeter kun je bijvoorbeeld 4 brede armstoelen of 5 smalle stoelen zonder armleuning kwijt. Wil je weten waar je nog meer op kunt letten bij het kopen van een ronde eettafel? Lees dan ons blog 'Wanneer een ronde eettafel overwegen'.  

Nieuwsgierig naar onze ronde eettafels? Bekijk hier onze collectie ronde tafels.