3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
25-06 Door: eLIVING

De 7 meest gestelde interieurvragen

Mooie meubels, knappe verlichting en stijlvolle woonaccessoires. Het is natuurlijk fantastisch om nieuwe spullen voor je interieur te kopen. Maar een keuze maken is niet altijd even makkelijk als het om indeling en styling gaat. Wij hebben daarom de 7 meest gestelde interieurvragen met antwoorden op een rijtje gezet! Heb je nog meer vragen en wil je graag een persoonlijk en uitgebreid interieuradvies voor al jouw vragen? Plan dan een interieuradvies in en we nemen persoonlijk contact met je op.
 

De antwoorden op de 7 meest gestelde interieurvragen

Naast deze veel gestelde vragen krijgen we natuurlijk veel meer interessante vragen. Staat jouw vraag hier niet bij? Kijk dan vooral even op onze blog pagina. Hier vind je ook vragen over welke kleuren je het beste kunt combineren, maar ook tips voor het verzorgen van een stoffen bank, voor het vinden van de juiste barkruk en om je tuin gezellig te maken!

 

Hoe laat je een kleine woonkamer groter lijken?

Droom je stiekem ook van een grote woonkamer? Dan is het de kunst om elke centimeter te benutten en gebruik te maken van natuurlijk licht. Maar hoe laat je een kleine woonkamer groter lijken? Om een kamer optisch groter te laten lijken kun je gebruik maken van meubels op pootjes, lichte kleuren, niet teveel woonaccessoires en door de meubels iets van de wand af te zetten. Hierdoor lijkt het geheel luchtiger. En wist je dat in een kleine woonkamer een grote bank het juist erg goed doet? Allemaal kleine meubels zorgen namelijk dat de kamer kleiner oogt. Tot slot kun je ook gebruik maken van spiegels. Een spiegel is namelijk niet alleen een leuk sieraad voor aan de wand, maar het weerkaatst ook veel licht waardoor de kamer groter lijkt!

 

 

Welke afmeting moet mijn eettafel hebben?

 
Elk huis is weer anders en daarom is het van belang om de ruimte van de eethoek te meten en te bepalen hoeveel stoelen je aan de eettafel wilt hebben. Daarnaast kan het handig zijn om voor jezelf te bedenken welke vorm tafelblad je het mooiste vindt. Een rechthoekige of ronde tafel? Of kies jij misschien liever voor een ovale tafel? Met deze gegevens kan de zoektocht naar een nieuwe eettafel beginnen.

Om te bepalen welke afmeting je eettafel moet hebben, komt er wat rekenwerk aan te pas. Per persoon heb je 60 à 70 cm nodig om prettig op een stoel te zitten. Wil je ook voldoende loopruimte achter de eetkamerstoelen? Reken dan hiervoor nog eens 60 cm. In een ideale setting heb je dus al zeker 120 cm ruimte nodig om de eettafel. Hier komt ook nog de diepte van de eettafel bij. Veel rechthoekige tafels hebben een diepte van 90 cm, waardoor je op een totale breedte komt van 210 cm. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om aan een kant niet meer achter de stoelen te lopen of om een eetkamerbank te gebruiken. Deze kun je tegen een wand aanzetten.
 
De lengte van de eettafel is ook afhankelijk van de ruimte, maar ook van het aantal eetkamerstoelen dat je graag wilt. Een algemene regel is ook hiervoor dat je minimaal 60 cm ruimte per persoon moet rekenen. Een eettafel met aan beide kanten drie stoelen moet tussen de 200 en 220 cm zijn. Dit is afhankelijk van de positie van de tafelpoten en van de breedte van je eetkamerstoelen.  Alle tips kun je lezen in ‘welke afmeting moet mijn eettafel hebben’. 

Een 2-zits bank, 2,5-zits bank of 3-zits bank?


De grootte van jouw bank is natuurlijk afhankelijk van de ruimte die je hebt, maar hoe zoek je nu naar deze banken? Ga je op zoek naar een 2-zits bank, 2,5-zits bank of 3-zits bank? Stel je bent op zoek naar een 3-zits bank, dan is het een goed startpunt om bij de 3-zits banken te kijken, maar wist je dat vier willekeurige 3-zits banken ook vier verschillende afmetingen kunnen hebben? Een universele maat voor een 2-zits bank of 3-zits bank is er dan ook niet. Het is daarom om naar de afmetingen van de banken te kijken. 

Wanneer kies je voor een hoekbank?


Net als bij andere meubels draait het bij een hoekbank ook om de afmetingen. Meten is weten past hier daarom ook perfect. Maar wanneer kies je voor een hoekbank? Je kunt bijvoorbeeld de plattegrond van jouw woonkamer op schaal tekenen en de meubels op schaal uitknippen. Op deze manier weet je direct of jouw favoriete hoekbank past. Of leg kranten neer of plak tape op de vloer in de afmeting en vorm van de hoekbank die je gezien hebt.

Daarnaast heeft een hoekbank verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. Een hoekbank zorgt voor veel zitplaatsen, waardoor je met het hele gezin op de bank kunt zitten. Hoekbanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kun je vaak zelf samenstellen – in het bijzonder en elementen hoekbank. De hoek van de hoekbank (links of rechts) kun je ook zelf kiezen en misschien wel de belangrijkste reden: je kunt heerlijk languit liggen.

Het kan als een nadeel worden gezien dat een hoekbank relatief veel ruimte in beslag neemt, waardoor je minder makkelijk (of misschien wel helemaal niet) de indeling van je woonkamer kunt veranderen. En een ander nadeel kan zijn dat die hoek waar je normaal zelf lekker languit ligt eigenlijk wegvalt als zitplaats als er visite is. Welk formaat vloerkleed heb ik nodig?


Geen onbelangrijke vraag, want een vloerkleed zorgt voor een gezellige en warme uitstraling aan de kamer en maakt het plaatje toch wel compleet. Op de vraag "Welk formaat vloerkleed heb ik nodig?" is er helaas niet maar één specifiek antwoord, maar er zijn wel enkele tips. Globaal kun je een vloerkleed op drie manieren neerleggen. Leg het vloerkleed zo neer dat de poten van de meubels niet op het vloerkleed staan, dat alleen de voorste poten op het vloerkleed staan of dat alle poten op het vloerkleed staan. Het is natuurlijk geheel persoonlijk waar jouw voorkeur naar uit gaat. Bij elke manier is het een mooi gezicht als een vloerkleed net wat breder is dan de bank.Welke lampen heb ik nodig?


Verlichting uitkiezen kan enorm lastig zijn, maar misschien kom je er met deze tips wel uit. Voordat je begint met de zoektocht naar nieuwe lampen is het verstandig om een verlichtingsplan te maken. Hiervoor maak je eerst een plattegrond van de desbetreffende kamer. Op deze manier kun je bepalen welke activiteiten je waar doet en cirkels teken op deze plekken waar je licht nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld televisie kijken zijn, maar ook aan de eettafel lezen of in de keuken koken. Vervolgens kun je de basisverlichting, functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting bepalen. Hoe je dat doet, dat lees je hier. Vergeet natuurlijk ook niet om te kijken of stopcontacten en aansluitingspunten in de buurt zitten.

 

Hoe creëer ik meer opbergruimte in huis?


Opbergruimte kun je nooit genoeg hebben, want hoe fijn is een opgeruimd huis? Ga de hoogte in met een kast om zo elke centimeter te benutten of maak gebruik van een klein kastje als bijzettafel naast de bank. En kijk bijvoorbeeld voor een TV-meubel met opbergruimte en een sidetable die leuk in de hal staat, maar waar je ook iets in kunt opbergen.