3.000 m2 wooninspiratie Gratis bezorging* De mooiste merken
Winkel vandaag open: 13:00 tot 18:00
ONLINE 24/7
  • Bekijk en bestel producten ook in onze échte winkel in Utrecht
  • 3.000m² wooninspiratie
  • De mooiste merken
18-04 Door: eLiving

Hoe kies je de juiste matras?

Als je een nieuw matras aanschaft, wil je natuurlijk wel dat deze fijn ligt. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van een matras? 
     

Wat is je lengte?

Bij het aanschaffen van een matras is het belangrijk dat het matras groot genoeg is. Voor de juiste maat van een matras tel je ongeveer 20 centimeter bij je eigen lichaamslengte op. Je wilt natuurlijk niet dat je voeten over je matras bungelen. Dit klinkt misschien logisch, maar het zal je maar overkomen: een nieuw maar te klein matras! 
     

Wat is je lichaamsgewicht? 

Ook je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een goed matras. Een matras moet genoeg tegendruk en ondersteuning geven voor een goede nachtrust. Een matras met koudschuim of met pocketveringen geven vaak de beste ondersteuning. Wil je meer weten over de verschillende soorten matrassen en de voordelen hiervan? Je leest het hier
     

Wat is je lichaamsbouw?

Heb je brede schouders, brede heupen of beide? Ook daar is over nagedacht! Tegenwoordig heb je verschillende matrassen met speciale schouderzones en heupzones. Deze matrassen zijn op deze gebieden soepelere, waardoor je comfortabelere ligt. Daarnaast zal je hierdoor geen last (meer) hebben van pijnlijke schouders of heupen. 

De keuze voor de breedte van een matras is ook afhankelijk van je postuur. Een matras heeft vaak een standaardbreedte van 90 centimeter. Heb je een wat breder postuur of houd je van lekker breed liggen? Dan kan een matras van 100 centimeter breed uitkomst bieden. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de grootte van je slaapkamer. Niet elke slaapkamer is groot genoeg voor een extra breed bed. 
     

Wat is je slaaphouding?

Iedereen heeft waarschijnlijk wel zijn of haar favoriete houding om in slaap te vallen. Maar wist je dat dit ook invloed heeft op keuze van je matras? 


   

Val je meestal in slaap op je rug?

Ben jij een echte rugslaper? Dan is het belangrijk dat je rugholte goed ondersteund wordt. Dit kan met een middelhard matras. De natuurlijk S-vorm van je ruggengraat blijft dan ook tijdens het slapen behouden. 

 

Val je meestal in slaap op je buik?

Als je een buikslaper bent, dan slaap je vaak met een holle rug. Het is daarom minder goed om op je buik te slapen. Ook kun je als buikslaper last krijgen van een pijnlijke onderrug. Als het slapen op je buik toch jouw voorkeur heeft, dan is het verstandig om op een stevig matras te slapen. Je onderrug zakt dan minder ver door en je wervelkolom blijft rechter. 

 

Val je meestal in slaap op je zij?

Bij het slapen op je zij is het belangrijk dat je wervelkolom een rechte lijn vormt. Een matras met schouder- en/of heupzondes kan in deze positie rugklachten voorkomen.

 

Wist je dat… ?

Vaak is de houding waarin je in slaap valt niet de houding waar je de hele nacht in slaapt. Zo slaapt maar 5% van de buikslapers daadwerkelijk op zijn of haar buik, ondanks dat ze in slaap vallen op hun buik. 
     

Heb je het meestal warm of koud in bed?

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je het tijdens het slapen niet te koud of te warm hebt en dat een matras goed ventileert. 

     

Heb je het snel koud in bed?

Ben je een echte koukleum in bed? Dan zijn matrassen die warmte vasthouden perfect voor jou. Dit kunnen matrassen zijn met bijvoorbeeld traagschuim. 

 

Heb je het snel warm in bed?

Als je het snel warm hebt, dan kun je het beste kiezen voor een matras die goed ademt. Dit zijn bijvoorbeeld matrassen met pocketvering. Deze matrassen zijn van binnen open en ventileren goed. Ook matrassen met pocketvering in combinatie met gel zijn geschikt voor de kacheltjes onder ons.
     

Heb je last van een allergie?

Hatsjoe! Het is erg vervelend als je last hebt van een allergie. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor wol, dan is een matras met tijk een goede optie. Voor een huisstofmijtallergie bestaan er speciale matrassen die hiervoor een behandeling zijn ondergaan.
     

Is je huidige bedbodem verstelbaar?

Niet alle matrassen zijn geschikt voor een verstelbare bodem. Het is daarom verstandig om bij het aanschaffen van een matras hier op te letten. 
     

Deskundig en persoonlijk slaapadvies bij eLIVING

Wij helpen je graag bij het maken van een juiste keuze voor een nieuw matras. Hierbij houden we onder andere rekening met de bovenstaande vragen, maar we geven ook advies op maat. Je kunt in onze winkel meteen de matrassen in het echt zien, ervaren en uitproberen!